Stress en burn-out klachten

Stress…..

Iedereen ervaart wel eens stress in zijn werk of leven. Een beetje stress of spanning kan zelfs gezond zijn. Het maakt je alert en zet je aan om goed te presteren en scherp te blijven. Anders wordt het wanneer stress langer duurt en je in die alerte staat van paraatheid blijft. Hierdoor raken lichaam en geest uit balans en je draaglast (de eisen die aan je worden gesteld) en draagkracht (datgene wat je aan kunt)  uit evenwicht. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van oververmoeidheid, slaap- en concentratieproblemen, stemmingswisselingen, angsten, verminderde veerkracht en lichamelijke klachten.

Burnout…..

Wanneer je lichaam en geest door langdurige stress overspannen raken en niet meer kunnen herstellen, is er sprake van een burn-out. Sterk zwart-wit denken kan ook een direct gevolg zijn van spanning. Daardoor kunnen zich verschijnselen voordoen van vervreemding ten opzichte van anderen. Er is geen ruimte meer voor bezinning, contact maken, verwerken, stilstaan en genieten. Mensen met een burn-out hebben minder vertrouwen in hun persoonlijk kunnen dan voordat zij een burn-out kregen.

Oorzaken burn-out….

Veel mensen beschouwen een burn-out als een werkgerelateerd probleem. In werkelijkheid raken veel mensen echter overspannen door een combinatie van factoren (werk, privé en innerlijke factoren) die chronische stress opleveren: voortdurend de focus leggen op dingen die overwonnen moeten worden, constant bezig zijn met overleven, de lat te hoog leggen en absoluut niet mogen falen.

De eerste stap….

Wanneer je merkt dat je last hebt van (langdurige) stressklachten en overbelasting en (dreigt) uit te vallen, dan is het verstandig dit bespreekbaar te maken. Ga met je manager of je huisarts in gesprek en neem een coach/therapeut in de armen, die je helpt om weer in balans te komen. Het is belangrijk dat je leert naar jezelf te luisteren en voor jezelf op te komen. De meeste mensen met (dreigende) uitval hebben een hoge arbeidsmoraal, groot verantwoordelijkheidsgevoel en moeite om grenzen te stellen. Daarom is het belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan symptoombestrijding, maar ook inzicht te krijgen in je eigen denken, voelen en doen. Zo kan terugval worden voorkomen. Hoe eerder je een eerste stap zet, hoe sneller je kunt herstellen.

Begeleiding….

Ieder mens reageert anders op stress. Dit heeft te maken met je persoonlijkheid, je opvoeding en welke stressoren jou triggeren. Wij bieden een speciaal programma aan voor mensen met stressgerelateerde klachten en burnout. De begeleiding is gericht op het versterken van mentale weerbaarheid, emotionele stabiliteit en lichamelijke vitaliteit. Het bestaat uit psycho-educatie, lichaamsbewustzijn en ontspanning, zelfinzicht en sociale interactie. Zo kun je oude, niet functionele patronen doorbreken, waardoor je op meerdere vlakken kunt werken aan je herstel.

Nieuwsgierig? Bel (06)13605583 of neem contact op via de onderstaande button.

Neem contact op