Dip of depressie? Doe er wat aan!

Dip of depressie? Doe er wat aan!

Een op de 10 Nederlanders heeft ergens in zijn leven een depressie. Geen zin en sombere gedachten heeft iedereen wel eens. Ze horen bij het leven. Echter als dit langere tijd aanhoudt kan het zijn dat hier een depressie aan ten grondslag ligt. Een bezoek aan uw huisarts en in gesprek gaan met een counselor/ therapeut is dan verstandig. Jacqueline Siksma van Praktijk Intermezzo uit Hollandsche Rading begeleidt o.a. mensen met een depressie. Haar aanpak is praktisch en bestaat uit een combinatie van verschillende moderne therapieën.

Er kunnen verschillende oorzaken van depressie zijn. Sommige mensen hebben aanleg voor depressie, maar ook de situatie, waarin je je bevindt, kan van invloed zijn. Zo kun je te maken hebben met verlies (bijvoorbeeld van een dierbare, werk of gezondheid), sociale afwijzing, een moeizame relatie of scheiding en het wegvallen van sociale steun, waardoor je in een sociaal isolement kunt raken. Ook de afwezigheid van (zon)licht in de winterperiode,  gebeurtenissen in de jeugd en hormonale ontregelingen kunnen een oorzaak zijn. Een depressie kan ook ‘zomaar’ voorkomen. Juist het gebrek aan een duidelijke reden is vaak frustrerend voor iemand met een depressie. Dit in combinatie met het feit dat een depressie meestal niet aan de buitenkant van een persoon is te zien, geeft vaak een onbegrepen gevoel. 

Bijna één op de 10 mensen heeft tijdens zijn leven last van depressieve gevoelens. Je hebt nergens zin in, voelt je vermoeid en leeg, bent besluiteloos, slaapt slecht, hebt lichamelijke klachten, denkt negatief over jezelf en alles lijkt uitzichtloos. Depressie is een veelvoorkomende aandoening, die je kwaliteit van leven sterk vermindert.

“Veel mensen met depressieve gevoelens gaan naar de huisarts, waarbij vaak medicatie wordt voorgeschreven. Toch kan je ook op een andere manier je denken, voelen en doen beïnvloeden en de regie over je leven weer in eigen handen nemen”: licht Jacqueline toe.

Praktijk Intermezzo begeleidt mensen die willen werken aan hun ontwikkeling en beter in hun vel willen zitten. De begeleiding is afgestemd op de persoon en de problematiek, waarmee iemand in de praktijk komt; eenvoudig als het kan, diepgaander als dat nodig is. Door een praktische en oplossingsgerichte werkwijze ontstaat inzicht in belemmerende patronen en hoe deze kunnen worden doorbroken. Jacqueline: “ Je krijgt inzicht in je denken-voelen-doen en laten. Wanneer je je depressie effectief wilt overwinnen, dan is het van belang om op deze drie gebieden weer in balans te komen.” Hoe lang iemand behandeling nodig heeft hangt af van de oorzaak van de depressie en de inzet van de persoon zelf. Jacqueline: “Een behandeling begint met een kennismakingsgesprek, want de klik die je met elkaar hebt is een eerste voorwaarde voor goed resultaat. Zo kan je eerst rustig kennismaken en de doelstellingen van de behandeling samen vaststellen. Ook wordt dan meer gedetailleerd besproken hoe de begeleiding op maat kan worden ingevuld. Als dit goed voelt kun je samen aan de slag! ”

Voor meer informatie of een afspraak :(06 13 60 55 83) of www.praktijkintermezzo.nl

 

Auteur: Jacqueline Siksma

Ik ben Jacqueline Siksma. Werken met mensen is mijn passie. Als afgestudeerd orthopedagoge voltooide ik de opleiding Integratieve Psychotherapie en leerde mensen op een respectvolle, gelijkwaardige en effectieve manier te begeleiden. Ik vind het elke keer weer bijzonder om samen met mijn cliënten hun innerlijke wereld te verkennen, op bewust en onderbewust niveau, en op zoek te gaan naar zijn/haar persoonlijke hulpbronnen. Elke keer ben ik weer verwonderd over hoe krachtig en inventief mensen zijn en hoe zij zelf de oplossingen vinden die het best bij hen passen. Ik voel me een bevoorrecht mens om mensen te mogen begeleiden bij hun persoonlijke veranderingsproces!

Reacties gesloten.