Dip of depressie?

Geen zin, een dipje of sombere gevoelens hebben we allemaal wel eens: ze horen bij het leven en gaan in de meeste gevallen vanzelf weer over. Anders wordt het wanneer dit langer aanhoudt en er een depressie aan ten grondslag ligt. Een bezoek aan de huisarts en in gesprek gaan met een therapeut is dan verstandig!

Bijna één op de tien mensen heeft tijdens zijn leven last van depressieve gevoelens. Je hebt nergens zin in, voelt je vermoeid en leeg, bent besluiteloos, slaapt slecht, hebt lichamelijke klachten, denkt negatief over jezelf en je situatie en alles lijkt uitzichtloos. Depressieve gevoelens kunnen de kwaliteit van je leven sterk verminderen en functioneringsproblemen geven, privé of op je werk.

Waarom heb ik depressieve gevoelens?

Er kunnen verschillende oorzaken van depressieve gevoelens zijn. Sommige mensen hebben aanleg voor depressie, maar ook de situatie, waarin je je bevindt, kan van invloed zijn. Zo kun je te maken hebben met verlies (van een dierbare, werk of gezondheid), sociale afwijzing, een moeizame relatie of het wegvallen van steun, waardoor je in een sociaal isolement kunt raken. Ook de afwezigheid van (zon)licht in de winterperiode, gebeurtenissen in de jeugd en hormonale ontregelingen kunnen een oorzaak zijn. En soms kan het lijken alsof depressieve gevoelens er “zomaar” insluipen. Juist het gebrek aan een duidelijke reden is vaak frustrerend voor iemand met een depressie. Dit in combinatie met het feit dat een depressie meestal niet aan de buitenkant van een persoon te zien is, geeft vaak een onbegrepen en eenzaam gevoel.

Wat kan ik doen?

Vaak wordt depressie gezien als ziekte wat suggereert dat je er zelf helemaal niets aan kunt doen. Veel mensen met depressieve gevoelens gaan naar de huisarts, waarbij meestal medicatie wordt voorgeschreven. Toch kun je ook nog op een andere manier je denken, voelen en doen beïnvloeden en de regie over je leven weer in eigen handen nemen!

De eerste stap

Praktijk Intermezzo begeleidt mensen die last hebben van o.a. depressieve gevoelens. De begeleiding is afgestemd op jou als persoon en de problematiek: eenvoudig als het kan, diepgaander als het  nodig is. Moderne therapievormen worden gecombineerd in een praktische en oplossingsgerichte aanpak. Daardoor krijg je inzicht in je belemmerende patronen op het gebied van denken-voelen-doen en hoe deze doorbroken kunnen worden. Wanneer je depressieve gevoelens effectief wilt overwinnen, dan is het noodzakelijk om op deze drie gebieden weer in balans te komen. Een persoonlijke kennismaking is een eerste stap, waarbij jouw begeleiding op maat wordt doorbesproken. Wanneer dit goed voelt kun je samen aan de slag! Zet jij de eerste stap? Bel (06) 13605583 of neem contact op via de onderstaande button.

Neem contact op